Д-р Светла Тропчева, която е била пациентка на Кардиологично отделение в МБАЛ-Пазарджик изпрати благодарствено писмо до началника на отделението д-р Николай Андреев.

продължава>

На 5 юли 1960г. едно бебе бърза да се появи на бял свят. Това момченце изненадва родителите си два месеца по-рано. Малкият Георги се ражда  седмаче  и тежи едва 1200 грама, а в Окръжната болница в Пазарджик  няма дори  кувьоз, в който да бъде  поставен, за да получи грижите, които са необходими  за недоносено бебе. Неговите родители  обаче  намират  начин, за да го спасят. Главният лекар на болницата д-р  Станчо Станчев и неговата съпруга  д-р Лула Станчева поемат риска и правят всичко възможно да дадат шанс на своето дете да живее. Новороденото бебе е транспортирано в картонен куфар до столична болница и оцелява, въпреки недоверието на много хора. Идва с мисия на този свят и  вече над 30-години е  лекар, който на 5 юли 2020г.  отбелязва  60-годишен юбилей. За себе си д-р Георги Станчев  споделя, че е роден, живял, а сега и  работи  в пазарджишката болница. Началникът на Второ вътрешно отделение смята себе си за успял човек и лекар. Най-голямото му  богатство е неговото прекрасно семейство. С любимата му Елена са щастливи родители на общо 4 деца и 5 внуци. Главната сестра на МБАЛ-Пазарджик  е по-голямата половинка от сърцето на д-р Станчев повече от 30 години. За  неговия юбилей  тя  написа и му посвети специална любовна поема. За него тя казва, че е най-добрият и благороден човек, когото познава.    

-Д-р Станчев, на 5 юли отбелязвате личен юбилей. Колко години посветихте на лекарската  професия?

-Доста години вече съм лекар. На тази професия посветих над 30 години. Ако включим и годините, в които съм учил, стават  около 40 години, от които 17 години съм работил в Интензивен кардиологичен  сектор и от 2003г. съм началник на Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. 2/3 от живота ми може да се каже, че са свързани с лекарската професия.

продължава>

Осем  отделения на МБАЛ-Пазарджик бяха оборудвани с нови уреди за UVC дезинфекция на въздух. 12 от тях са стационарни -тип AIR STRIKE 2020, а един е мобилен-VIP AIR STRIKE MOBILE 2020. По три уреда се предоставят на Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Хирургично отделение, а два на Отделението по ортопедия и травматология.

продължава>

30-годишният Иван Вакарелски от град Белово, който е треньор в СК по джудо „Кодокан“ е сред първите доброволци в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Той не се поколеба да влезе в Ковид сектора и да работи и живее там в продължение на 47 дни. Като доброволец- санитар работата му се оказва денонощна. Той обаче не се оплаква, а споделя, че е искал да бъде максимално полезен. Ден след като напусна своето временно „работно място“ и се върна към своето ежедневие, смелият доброволец вече мисли за работата си като треньор, преподавател в Спортното училище на Пазарджик и пчеларството. Иван Вакарелски си тръгна от МБАЛ-Пазарджик с отрицателен тест за COVID-19 и благодарствено писмо от ръководството на лечебното заведение с благодарност и признание от името на целия екип за това, че доброволно избра да бъде на първа линия в борбата с новия вирус и да се грижи за болните.

 

-Ти си първият доброволец, който влезе като санитар на първа линия в Ковид сектора на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Трудно ли взе това решение?

 

-Не ми беше трудно да взема такова решение. Отново бих го направил, ако се наложи.

продължава>

През юни в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик имаше ден с рекорден брой кръводарители, а началничката д-р Ваня Стоева не скри, че не си спомня желаещите да са били толкова много през последните 30 години.

 

- Колко хора приблизително даряват кръв средно на ден, д-р Стоева?

 

- Около 19-20 души. Наистина на 5 юни поставихме рекорд по доброволни кръводарители - общо за деня бяха 57 души. Това се случи по време на акция за онкоболния Георги Арнаудов. Само през този ден за него дариха кръв 28 души, повечето млади хора. Имаше и 11 кръводарители за обгорелите работници от цеха в Драгор. Заради многото доброволци се наложи екипът на отделението да работи с удължено работно време, за да можем да приемем повече хора. Но такива дни са по-скоро изключение.

 

продължава>

Още статии...
logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

„Заедно в битката с COVID-19“

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 ЦКБ АД КЛОН ПАЗАРДЖИК

IBAN: BG40 CECB 9790 10А2 3181 00

BIC: CECBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19