Хирургично отделение на МБАЛ-Пазарджик стартира месечна кампания с безплатни хирургични прегледи за превенция и лечение на хернии. Консултациите със специалистите от отделението ще продължат до края на ноември и се извършват в приемен кабинет на Хирургично отделение на четвъртия етаж в Хирургичния блок на болницата.
„ Средно между 5-10 души на ден преминават профилактичен преглед от стартирането на кампанията. Голяма част от тях са здравно неосигурени. Двама от прегледаните пациенти вече са оперирани, изписани от отделението и се чувстват добре", съобщи д-р Гергана Вълева.
Ето как тя отговори и на останалите въпроси на вестник „Знаме“:


- Много ли са пациентите с хернии и наблюдава ли се ръст при тях?
 Д-р Г. Вълева: Като честота на заболяването спрямо предходни десетилетия, бих казала, че има спад при възрастните. Това се дължи най-вече на механизирането на голяма част от работата и навлизане на иновациите в различни трудови области.


- На каква възраст най-често човек развива херния и подмладява ли се заболяването?


Д-р Г.Вълева: Обикновено херниите се появяват в активната трудова възраст при мъжете между 30 и 60 годишна възраст, а при жените - след бременност и раждане. Не мисля, че заболяването се подмладява. Жените като цяло са по-малко уязвими. Отношението мъже към жени е малко повече от 2:1 /средно мъжете страдат 6-7% от популацията, а жените - 2,5 %/


- Кой са рисковите фактори за развитие на херния? Има ли наследственост или начинът на живот е определящ?


Д-р Г.Вълева: Факторите, които водят до развитие на хернии, са тежък физически труд, покачване на вътрекоремното налягане, изправения стоеж на човека /при слабинните хернии/, липса на двигателна активност и редовни упражнения за различните мускулни групи, рязко отслабване, промени в колагена поради неправилно хранене, остаряване на индивида, наследствени заболявания, които не позволяват с навременното зарастване на травмираните тъкани. Както и операции на корема по друг повод, тютюнопушене и не на последно място - генетични фактори.


- Кои са първите симптоми, които трябва да ни подскажат да потърсим медицинска помощ?


-Д-р Г.Вълева:Обикновено пациентите търсят помощ първоначално поради новопоявила се остра болка след извършване на физическо натоварване или при откриване на туморна  формация в областта на корема и ингвиналните гънки. Хирургът е лекарят, който може да отдиферинцира  хернията от другата патология на коремната стена. Навременната помощ е тогава, когато може да се помогне, преди да са настъпили тежки усложнения - нарушаване на работоспособността, илеус /запушване на червата/, гангрена и т. н.


- Има ли новости в лечението?


Д-р Г.Вълева: Докато при децата има варианти за консервативно лечение и изчакване при откриването на заболяването, то при възрастните оперативното лечение е единственото адекватно лечение. Новостите, които все повече навлизат - това са лапароскопските /безкръвни/ операции на  хернии от различен тип.


- Ако се оперираш, каква е гаранцията, че хернията няма да се появи отново? Възможно ли е лечение по неоперативен път?


Д-р Г.Вълева: Никой не може да даде гаранция, че хернията няма да се появи отново. За 200 години не е измислена техника, която да дава гаранция на 100%. Но може да се редуцират влиянията на околната среда - смяна на работния интензитет, използване на изкуствени протези /платна/ при операцията за създаване на стабилност на коремната стена, носене на определени колани за стабилност и профилактика. Херниите при бебета могат първоначално да се лекуват по неоперативен път ефективно.


- Как протичат прегледите в момента?


-Д-р Г.Вълева: Прегледите при нас текат регулярно. Средно между 5-10 човека на ден. Голяма част от тях са здравно неосигурени. Пациентът показва проблемното място. Ако е пъпна херния, ляга на кушетката и хирургът преглежда целия корем - това включва зоната от ребрената дъга до слабините. Оглеждат се всички слаби места, където най-често се появяват хернии. Много често новопоявилите се хернии са от нелекувани други заболявания - чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, туморни заболявания на коремните органи и други.


- До какви усложнения може да се стигне, ако не се вземат мерки навреме?


-Д-р Г.Вълева: Нелекуваната навреме херния нараства. В зависимост от разположението, може да доведе до заклещване, спиране на флатуленцията и дефекацията, перфорация на черва, перитонит. Ингвиналните /слабинните/ хернии нарушават микционната функция на пикочния мехур и ректума и отново водят до запушване на червата.  Появява се болезненост при извършване на различни дейности и намаляване и редуциране на работоспособността на пациента.d-r Valeva

 

 

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение